Inspiratie

Gedicht/verhaal

Verhalen van mensen die Jezus ontmoet hebben, gehoord in de Kerstnachtdienst..

Waarom vieren we de geboorte van dit kind, met zovelen over de hele aarde? Maakt hij echt verschil, zo klein als hij is? Is hij het waard om zo wereldwijd feest voor te vieren?
Om te begrijpen waarom dat zo is, moeten we kijken naar zijn leven. Wat betekende Jezus in zijn leven, voor mensen? Geeft wie hij is reden om zijn geboorte zo groots te vieren? De verhalen zijn terug te vinden in Lucas.

- De vrouw die weer rechtop kon staan –

Ik was helemaal krom gegroeid, letterlijk. Ik was zo gewend om te buigen onder zorgen. Ik durfde niet overeind te staan en aandacht voor mezelf te vragen. Ik kon ècht niet meer rechtop staan. En toen zag Jezus me, en raakte me aan. En ineens kon ik het, rechtop staan. Zomaar. Hij heeft me de kracht gegeven om met opgeheven hoofd verder te leven en blij te zijn met mezelf. Dankzij hem sta ik rechtop.

Naar Lucas 13: 11-13

- De vader die zijn dochter terugkreeg –

Alles gaat mij altijd best voor de wind.. ik heb goede positie, mensen kijken tegen me op. Tot ik ineens op mijn meest kwetsbare plek werd getroffen.. ik wist niet dat ik zo radeloos kon zijn, tot mijn dochter doodziek werd. Ik was doodsbang, en voelde me zo machteloos. Alles was me uit handen geslagen. Niets meer in de hand..

Toen kwam Jezus en gaf me mijn kind terug. Ze leefde. Nooit meer zal ik zal ik denken dat ik alles zelf in de hand heb. Maar Jezus heeft me het vertrouwen gegeven dat ik er niet alleen voor sta, hoe moeilijk het ook wordt.

Naar Lucas 8: 40-56

- Het kind dat terug mocht komen –

Ik ben best een lastige puber. Slaande ruzie heb ik soms met mijn ouders, en dan roep ik dingen waar ik later spijt van heb. Ik ben ook een keer weggelopen. Ik nam de portemonnaie van mijn vader mee, en ik ging. Ik heb dagen niets van me laten horen.

Toen kreeg ik spijt, want ik wilde eigenlijk terug naar huis. Maar ik durfde niet meer.

En toen moest ik denken aan het verhaal van Jezus – over de verloren zoon, die er een potje van had gemaakt en toch met open armen werd opgewacht. Dat verhaal van Jezus hielp me; ik raapte mijn moed bij elkaar en ging naar huis. Gelukkig..

Naar Lucas 15: 11-24

- De oplichter die nog een kans kreeg –

Ik ben een zakenman die slim kan rekenen, en ik weet ook wel hoe ik er het meeste voor mezelf kan uithalen. Ik stelde mezelf nooit vragen, ik rekende me rijk en zag ik niet hoe ik anderen benadeelde.

Tot Jezus mij wel zag.. en niet met een opgeheven vingertje, nee, hij kwam gewoon. Terwijl de meeste mensen me ontwijken kwam hij bij me eten. En toen vielen ineens mijn oogkleppen af, en wilde ik mijn leven veranderen. Hij heeft me laten zien, door wie hij is, wat echt belangrijk is! Hoe je met een ander hoort om te gaan..

Naar Lucas 19: 1-10

- De verlamde die het leven weer aankon –

Een van mijn beste vrienden was ziek. Peter lag alleen nog maar op bed. De dokters konden geen medische oorzaak vinden, maar hij kon niks meer. Wij als vrienden waren ten einde raad. Als laatste poging hebben we Peter bij Jezus gebracht. Dwars door het dak lieten we hem voor Jezus voeten zakken – dat was een mooie actie. Maar Jezus verrichte het echte wonder. Hij zag wat Peter lamgeslagen had. Hij zag de last waardoor hij niet meer op kon staan. Jezus nam het van hem af, bevrijdde hem ervan. En Peter stond op en liep, en lééfde weer. Ik ben er nog verbaasd over, dat hij zo’n ander mens is geworden.

Naar Lucas 5: 17-26

EEN GOED BESLUIT

We leven in een wereld vol van tranen
Vol oorlogen en honger en geweld
De oeverloze jacht op macht en geld
ongelukken, rampen en orkanen

Ik kan het bijna niet meer zien en horen
die vreselijke beelden op 't journaal
Steeds weer een ander negatief verhaal
ik voel me vaak zo klein en zo verloren

Toch gloort er keer op keer een nieuwe morgen
en is het ondanks alles toch mijn plicht
om met een blij en opgewekt gezicht
goed voor mijn eigen wereldje te zorgen.

Overwegingen

Overweging van 13 augustus 2017 Ds. J.M. van ’t Kruis uit Doorn

Overweging van 14 januari 2018 Ds. H. Baart uit Driebergen

Intredepreek Cothen 13 mei 2018 - ds. H.J. Steinvoort

Wegwijs op het worldwide web

Kerkenpad langs 15 oude kerken in Zuid-Beveland

'Kerkenpad langs 15 oude kerken in Zuid-Beveland: een tocht langs ons religieus erfgoed' is een initiatief van de werkgroep 'Kerk open' van de Geerteskerk in Kloetinge. Deze 'Kerkenpadroute' trekt door het hart van Zuid-Beveland, langs 14 prachtige eeuwenoude kerken. Meer informatie: www.protestantszeeland.nl/10-jaar-kerkenpad-zuid-beveland

Kijk ook eens op: www.taizeinnederland.nl

IKON brengt complete bijbel op mobiele telefoon

De IKON heeft de website www.bijbelmobiel.nl gelanceerd. De website maakt het mogelijk de complete bijbel op een mobiele telefoon te lezen. De vormgeving is zo aangepast dat de tekst prettig leesbaar op het scherm verschijnt. De site bevat de tekst van de Nieuwe Bijbelvertaling uit 2004. Daarnaast biedt de site een dagelijkse bijbeltekst volgens het bijbelleesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap. Bijbelmobiel.nl is te bekijken met iedere mobiele telefoon die toegang heeft tot het internet. Meer informatie: www.bijbelmobiel.nl

Via de internetsite www.kerkdienst.nl is het mogelijk allerlei kerkdiensten van radio en tv te beluisteren en terug te zoeken.

Vanaf 31 maart 2009 is er een nieuwe website online, speciaal voor dertigers met belangstelling voor het geloof. De website bevat filmpjes, muziek, interviews, foto’s en teksten, om te zwerven door levens- en geloofsvragen. Makers zijn de theologen René Kok en Suzanne Groote.

De website is een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland en de IKON.
www.geloofinjeleven.nl.

Veel mensen kennen de betekenis van Pasen niet of niet meer. Op www.pkn.nl/pasen is in kort bestek te vinden wat Pasen inhoudt. Hier wordt onder meer aandacht gegeven aan de Veertigdagentijd, de stille week, kruiswegstaties, Pasen en kunst, en de Mattheüspassion.

Het NCRV Radio 2-programma Plaza is op zoek naar de mooiste kerk van Nederland. Welke kerk heeft de meest bijzondere architectuur, herbergt het kleurrijkste glas-in-lood raam of huisvest het allermooiste orgel? Kortom, welke kerk mag zich vanaf zondag 31 mei, Eerste Pinksterdag, De mooiste kerk van Nederland noemen?

De komende weken kunnen kerken worden voorgedragen voor De verkiezing van de mooiste kerk van Nederland. Uit alle aanmeldingen kiest de jury wekelijkse per provincie een Top-3 van kerken. Via de website www.plaza.ncrv.nl kunnen luisteraars hierop stemmen.

In elke zondagse uitzending van Plaza wordt twaalf weken lang de provinciale winnaar bekendgemaakt en vanaf 24 mei kunnen luisteraars stemmen op deze twaalf provinciale winnaars. Uit de drie kerken met de meeste stemmen kiest de jury, met hierin onder andere NCRV-radiopresentator Yko van de Goot, in de uitzending op Eerste Pinksterdag, de winnaar van De verkiezing van de mooiste kerk van Nederland.

Wilt u ook een kerk laten meedoen aan de verkiezing van de mooiste kerk van Nederland, stuur dan een e-mail met uw kerk en motivatie naar plaza@ncrv.nl of stuur een briefkaart naar NCRV Plaza, Postbus 25000, 1202 HB Hilversum.

Nieuw themakanaal Spirit 24 van start

Maandag 5 januari 2009 werd Spirit 24 gelanceerd, dé levensbeschouwelijke themazender van Nederland. De zender onderscheidt zich door een specifieke programmering, afgestemd op religie, spiritualiteit en zingeving. De NCRV is de beherende omroep, elf andere omroepen zullen ook programma's aanleveren. Uitzendingen zijn vierentwintig uur per dag te beluisteren en bevatten onder meer multi-religieuze programma's, thema-avonden, een programma speciaal voor vrouwen, yoga en een dagelijkse dagsluiting. Spirit 24 wil een bijdrage leveren aan een saamhorige, tolerante en betrokken samenleving waarin mensen begrip en interesse tonen voor de levensbeschouwing en overtuigingen van een ander. Ook wordt inspiratie aangeboden voor het leven van alledag om de zoekende mens op nieuwe gedachten te brengen.

Omroepen die betrokken zijn bij deze themazender zijn EO, KRO/RKK, IKON, BOS, HUMAN, Joodse Omroep, NIO, NMO, OHM en ZvK.

Spirit 24 wordt uitgezonden via digitale kabel, satelliet en internet. Meer informatie: www.spirit24.nl .

Kerkzoeker

Benieuwd naar wat gemeenten in de buurt organiseren? Op zoek naar een kerk in de woonplaats van uw zwager? Wilt u het kerknieuws uit uw vorige woonplaats bijhouden? Kijk dan op www.pkn.nl. Via de Kerkzoeker op de homepage vindt u de websites van plaatselijke kerkelijke gemeenten. Gemeenten die de website aan willen melden kunnen dit doen via webredactie@pkn.nl.

Alles over de Bijbel

Het Nederlands Bijbelgenootschap biedt diverse websites aan waarmee mensen hun bijbelkennis kunnen bijspijkeren. Afgelopen september werd www.allesoverdebijbel.nl gelanceerd, voor wie snel toegang wil hebben tot de Bijbel op het web. Op deze site vind je onder meer toelichtingen bij de vragen uit de Nationale Bijbeltest. Verder heb je toegang tot diverse bijbelvertalingen op internet in tekst en in luistervorm, digitale historische bijbels, achtergrondinformatie en historische tijdlijnen bij de Bijbel en informatie over de Bijbel en cultuur.

En kijk ook eens op www.denationalebijbeltest.nl . Hier kunt u diverse vragen uit deze en eerdere tests online beantwoorden en kijken wat u scoort. Ook kunt u zelf vragen verzinnen en opsturen of een filmpje over de Nationale Bijbeltest insturen.