Uit de pastorie


De eerste keer dat ik als kersverse predikant in Cothen een bijdrage mag leveren aan het Kerkblad, zou “In de pastorie” wellicht een betere titel zijn geweest voor deze rubriek.

Op 4 mei reed de verhuisauto voor bij Dorpsstraat 22. De door Dik van de Pavert geregelde verhuizers hadden de inboedel wat beter ingeladen dan de cartoon in het vorige Kerkblad deed vermoeden. En met veel stuurmanskunst wisten ze de auto pal voor de deur van de pastorie te parkeren. Daardoor kon het gesjouw met tafels, stoelen en kasten (en natuurlijk ook dozen vol theologische boeken) zo veel mogelijk worden beperkt. De dag erna kwamen de hulptroepen voor het uitpakken van dozen en het ophangen van lampen e.d. De vele handen van onze drie kinderen Renske, Herman en Johan, de vriendin van Johan, Henriëtte, en mijn zus Ineke en haar man Hans maakten (met die van ons) licht werk. Zij waren allemaal, net als Renny en ik, onder de indruk van het resultaat van het harde zwoegen van de vele (professionele) vrijwilligers die de pastorie hadden omgetoverd in een woning waarin wij met veel plezier de komende jaren kunnen wonen. We genieten daar iedere dag van, met grote dankbaarheid.

De week na de verhuizing stond de voorbereiding van mijn bevestigings- en intrededienst op het programma. Wat is dat een feestelijke dienst geworden door de inzet van heel veel mensen voor en vooral achter de schermen! Heel veel dank daarvoor. De positieve reacties van alle kanten naar aanleiding van de dienst deden ons goed. De gasten waren onder de indruk van de gastvrijheid en hartelijkheid in Cothen, die wij ook zelf al vanaf onze eerste kennismaking met Cothen hebben ervaren.

De week na de intrede maakte ik meteen al op maandag in Driebergen kennis met de predikanten van de werkgemeenschap van predikanten waar ik nu deel van uitmaak. Op dinsdagavond ontmoette ik in de RK kerk van Cothen vertegenwoordigers van diverse geloofsgemeenschappen in Wijk bij Duurstede en omgeving, tijdens het periodiek oecumenisch overleg in het Beraad van Kerken.

Een medewerkster van de gemeente praatte ons bij over Grip op de Knip, het inlooppunt voor mensen die moeite hebben met het beheren van geld en/of het bijhouden van hun administratie (zie http://www.ditiswijk.nl/meer/advertorials/918-inlooppunt-grip-op-de-knip-voor-vragen-over-geld-en-administratie ); maak vooral gebruik van de diensten van dit inlooppunt en van de instanties waarnaar wordt doorverwezen, als u geconfronteerd wordt met dergelijke problemen, en wijs ook anderen daar zo nodig op! Verder bespraken we in het Beraad onder meer het nieuws uit de kerken en de stand van zaken met betrekking tot de oecumenische viering op de Markt in Wijk op de middag van Eerste Pinksterdag.

De rest van die week besteedde ik aan de voorbereiding van die oecumenische viering en van mijn eerste ‘gewone’ dienst in Cothen, op de morgen van Eerste Pinksterdag. In een boek dat ik kreeg ter gelegenheid van mijn intrede, vond ik een mooi kinderverhaaltje over Pappa Goudvis, om uit te leggen hoe het kan zijn dat de heilige Geest overal is: net als het water waar een vis in zwemt. Het was fijn dat er een kind was om naar dat verhaaltje te luisteren. Dat geeft hoop voor de toekomst. En ik kreeg de indruk dat ook de ‘grote (volwassen) kinderen’ het verhaal konden waarderen.

De oecumenische Pinksterviering ’s middags, op een zonovergoten Markt, had als thema ‘De Geest waait’. In plaats van een preek of ‘overweging’, legden zes voorgangers van deelnemende geloofsgemeenschappen twee aan twee in een Spirit-date uit wat het voor hen persoonlijk betekent dat de Geest waait. Een video impressie is te vinden op https://www.youtube.com/watch?v=Vjwepxm_gF4&feature=youtu.be .

Op 10 juni en 1 juli hoop ik in Cothen voor te gaan. De eerstgenoemde dienst is een dienst van Schrift en Tafel. De andere dienst wordt gevolgd door de traditionele gemeentemaaltijd; tijdens die maaltijd hoop ik met velen van u nader kennis te maken. Het zijn dus beide weer bijzondere zondagen. En daar tussenin worden de uitslagen bekend van de middelbare school examens; dat brengt spanning met zich mee, niet alleen voor de scholieren zelf, maar ook voor hun (groot)ouders. Als kerk leven we met hen mee. Verder ga ik de komende weken besteden aan inwerken.

Over het algemeen zal ik als predikant in uw midden aan de slag zijn op woensdagen, donderdagen en vrijdagen. Ik vind het prettig wanneer u mij laat weten als ik iets voor u kan betekenen. Het telefoonnummer van de pastorie is 0343 – 561363. Per e-mail kunt u mij bereiken via henk.steinvoort at steinvoort dot eu.

Met een hartelijke groet uit de pastorie, mede namens Renny,

Ds Henk Steinvoort

Pastorie in de Wintermaand